Što se skriva u hrani? Aditivi... E-brojevi...

Nedostatak informacija o aditivima/E-brojevima onemogućava odgovoran i slobodan izbor prehrambenih proizvoda koje konzumiramo.

Što se skriva u hrani? Aditivi... E-brojevi...

Neki konzervansi, bojila, zgušnjivači, stabilizatori, tvari za rahljenje i zaslađivanje, emulgatori itd. izazivaju metaboličke poremećaje, alergijske reakcije, glavobolje, te su kancerogeni.

Neki aditivi/E-brojevi nisu opasni sami po svojoj kemijskoj strukturi već takvi postanu kad uđu u proces razgradnje u našem probavnom sustavu, te se vezuju s drugim tvarima formirajući otrovne molekule npr. formaldehid.

Dominatni mediji i većina prehrambenih industrija ne prenose točnu informaciju o navedenoj problematici zbog cilja ostvarenja profita pri čemu se zanemaruje sustavno trovanje ljudi. Stoga treba biti oprezan s umjetnim zaslađivačima, gaziranim pićima, prerađenom hranom i svakodnevnim dodacima jelima koje najradije stavljate u juhe i ostala topla jela.

Ukoliko želite saznati popis otrovnih aditiva, te tko regulira upotrebu aditiva, tko jamči za njihovu zdravstvenu ispravnost, potvrde utemeljene na ispitivanjima svih dostupnih aditiva s obzirom na njihovu otrovnost i zdravstvenu ispravnost, pogledajte na http://e-brojevi.udd.hr/ i sami odlučite što ne/želite jesti.

Isto tako, detaljne informacije možete naći u knjizi: Lerotić, D. i Vinković-Vrček, I.: Što se krije iza E-brojeva, Zagreb: Udruga za demokratsko društvo, 2005., http://e-brojevi.udd.hr/ ili u novom izdanju, Lerotić, D. i Vinković-Vrček, I., Aditivi u hrani: Vodič kroz E-brojeve, Zagreb, Školska knjiga, 2010.g.

Autorica: Korana Simonović

 
26.03.2014. u 13:38:00
U kategoriji: Bioetika i ekologija
Intelektualno vlasništvo i poljoprivredna biotehnologija

Intelektualno vlasništvo i poljoprivredna biotehnologija

Patentiranje živih bića, zahtjeva od nas da ih shvaćamo u tržišnim kategorijama. To uključuje oboje, vlasništvo i instrumentalizaciju koji su nespojivi s mnogim pogledima na narav života.

20.03.2014. u 19:10:00
U kategoriji: Prehrana
Nabavka i čuvanje namirnica

Nabavka i čuvanje namirnica

Najveći izbor zdravih namirnica čovek iz grada u našim uslovima naći će na pijaci. Ovde možemo sresti kako potpuno nezdrave, tako i veoma zdrave proizvode.

26.02.2014. u 13:18:00
U kategoriji: Zdravlje i ljepota
Predijagnosticiranje - pretražujemo li i liječimo i onda kad ne treba?

Predijagnosticiranje - pretražujemo li i liječimo i onda kad ne treba?

U sljedećim redovima prikazuje se šteta koju proizvode suvišni dijagnostički i terapijski zahvati, te se izlažu moguća rješenja ovog problema. Članak je bio ponuđen na objavljivanje Liječničkim novinama, no njihov Urednički odbor ga je odbio s obrazloženjem da bi članak previše uznemirio duhove.

13.02.2014. u 11:01:00
U kategoriji: Bioetika i ekologija
 Privatizacija prirode

Privatizacija prirode

Biotehnologija ulazi u naša najdublja uvjerenja i naše ponašanje. Utječe na hranu koju jedemo, na način kako doživljavamo sami sebe i svoje tijelo, zdravlje i okoliš.

 
 

 

 

 

 

 

 
Kontaktirajte nas
Email: shop@newsmart.me