Što se skriva u hrani? Aditivi... E-brojevi...

Nedostatak informacija o aditivima/E-brojevima onemogućava odgovoran i slobodan izbor prehrambenih proizvoda koje konzumiramo.

Što se skriva u hrani? Aditivi... E-brojevi...

Neki konzervansi, bojila, zgušnjivači, stabilizatori, tvari za rahljenje i zaslađivanje, emulgatori itd. izazivaju metaboličke poremećaje, alergijske reakcije, glavobolje, te su kancerogeni.

Neki aditivi/E-brojevi nisu opasni sami po svojoj kemijskoj strukturi već takvi postanu kad uđu u proces razgradnje u našem probavnom sustavu, te se vezuju s drugim tvarima formirajući otrovne molekule npr. formaldehid.

Dominatni mediji i većina prehrambenih industrija ne prenose točnu informaciju o navedenoj problematici zbog cilja ostvarenja profita pri čemu se zanemaruje sustavno trovanje ljudi. Stoga treba biti oprezan s umjetnim zaslađivačima, gaziranim pićima, prerađenom hranom i svakodnevnim dodacima jelima koje najradije stavljate u juhe i ostala topla jela.

Ukoliko želite saznati popis otrovnih aditiva, te tko regulira upotrebu aditiva, tko jamči za njihovu zdravstvenu ispravnost, potvrde utemeljene na ispitivanjima svih dostupnih aditiva s obzirom na njihovu otrovnost i zdravstvenu ispravnost, pogledajte na http://e-brojevi.udd.hr/ i sami odlučite što ne/želite jesti.

Isto tako, detaljne informacije možete naći u knjizi: Lerotić, D. i Vinković-Vrček, I.: Što se krije iza E-brojeva, Zagreb: Udruga za demokratsko društvo, 2005., http://e-brojevi.udd.hr/ ili u novom izdanju, Lerotić, D. i Vinković-Vrček, I., Aditivi u hrani: Vodič kroz E-brojeve, Zagreb, Školska knjiga, 2010.g.

Autorica: Korana Simonović

 
29.06.2015. u 16:44:00
U kategoriji: Osobni razvoj
Strah i dobrovoljni pristanak na neželjeni seks

Strah i dobrovoljni pristanak na neželjeni seks

Koliko latentni strah određuje naša seksualna ponašanja? Zašto ljudi pristaju na neželjeni seksualni odnos iako nema fizičkih niti psihičkih oblika prisile od strane partnera? Koliko tržišna logika određuje naša seksualna ponašanja?

17.03.2015. u 19:39:00
U kategoriji: Bioetika i ekologija
Percy Schmeister protiv Monsanta

Percy Schmeister protiv Monsanta

Percy Schmeister poljoprivrednik iz zapadne Kanade, bavio se uzgojem konvencionalne uljane repice (canola), dok jednog dana nije primijetio kada je poprskao korov uz svoje polje Roundup-om i ustanovio kako mu je polje kontaminirano sa genetički modificirano uljanom repicom.

04.03.2015. u 19:40:00
U kategoriji: Zdravlje i ljepota
Sustav koji bi trebao čuvati zdravlje sve više ugrožava zdravlje

Sustav koji bi trebao čuvati zdravlje sve više ugrožava zdravlje

U tekstu koji slijedi želi se ukazati na udaljavanje današnje medicine od jedne od njenih temeljnih, tisućljetnih postavki „Primum non nocere“ (Prvo ne škoditi). Rastući broj medicinskih postupaka nije samo na korist; hipertrofija zdravstvene potrošnje nosi i izravnu i neizravnu štetu.

01.02.2015. u 20:09:00
U kategoriji: Društvena zbivanja
Veliko podčinjavanje

Veliko podčinjavanje

Zbog skandala s Agencijom za nacionalnu sigurnost u svjetsku javnost procurio je i sadržaj tajnih pregovora oko uspostave Transatlantske zone slobodne trgovine između SAD-a i EU-a.

 
 

 

 

 

 

 

 
Kontaktirajte nas
Email: shop@newsmart.me