Što se skriva u hrani? Aditivi... E-brojevi...

Nedostatak informacija o aditivima/E-brojevima onemogućava odgovoran i slobodan izbor prehrambenih proizvoda koje konzumiramo.

Što se skriva u hrani? Aditivi... E-brojevi...

Neki konzervansi, bojila, zgušnjivači, stabilizatori, tvari za rahljenje i zaslađivanje, emulgatori itd. izazivaju metaboličke poremećaje, alergijske reakcije, glavobolje, te su kancerogeni.

Neki aditivi/E-brojevi nisu opasni sami po svojoj kemijskoj strukturi već takvi postanu kad uđu u proces razgradnje u našem probavnom sustavu, te se vezuju s drugim tvarima formirajući otrovne molekule npr. formaldehid.

Dominatni mediji i većina prehrambenih industrija ne prenose točnu informaciju o navedenoj problematici zbog cilja ostvarenja profita pri čemu se zanemaruje sustavno trovanje ljudi. Stoga treba biti oprezan s umjetnim zaslađivačima, gaziranim pićima, prerađenom hranom i svakodnevnim dodacima jelima koje najradije stavljate u juhe i ostala topla jela.

Ukoliko želite saznati popis otrovnih aditiva, te tko regulira upotrebu aditiva, tko jamči za njihovu zdravstvenu ispravnost, potvrde utemeljene na ispitivanjima svih dostupnih aditiva s obzirom na njihovu otrovnost i zdravstvenu ispravnost, pogledajte na http://e-brojevi.udd.hr/ i sami odlučite što ne/želite jesti.

Isto tako, detaljne informacije možete naći u knjizi: Lerotić, D. i Vinković-Vrček, I.: Što se krije iza E-brojeva, Zagreb: Udruga za demokratsko društvo, 2005., http://e-brojevi.udd.hr/ ili u novom izdanju, Lerotić, D. i Vinković-Vrček, I., Aditivi u hrani: Vodič kroz E-brojeve, Zagreb, Školska knjiga, 2010.g.

Autorica: Korana Simonović

 
04.03.2015. u 19:40:00
U kategoriji: Zdravlje i ljepota
Sustav koji bi trebao čuvati zdravlje sve više ugrožava zdravlje

Sustav koji bi trebao čuvati zdravlje sve više ugrožava zdravlje

U tekstu koji slijedi želi se ukazati na udaljavanje današnje medicine od jedne od njenih temeljnih, tisućljetnih postavki „Primum non nocere“ (Prvo ne škoditi). Rastući broj medicinskih postupaka nije samo na korist; hipertrofija zdravstvene potrošnje nosi i izravnu i neizravnu štetu.

01.02.2015. u 20:09:00
U kategoriji: Društvena zbivanja
Veliko podčinjavanje

Veliko podčinjavanje

Zbog skandala s Agencijom za nacionalnu sigurnost u svjetsku javnost procurio je i sadržaj tajnih pregovora oko uspostave Transatlantske zone slobodne trgovine između SAD-a i EU-a.

11.01.2015. u 19:04:00
U kategoriji: Društvena zbivanja
TTIP: deset prijetnji Europljanima

TTIP: deset prijetnji Europljanima

Uspostava transatlantske slobodnotrgovinske zone podrazumijeva usklađivanje propisa o sigurnosti i radnog prava s obje strane Atlantika. Dosadašnje iskustvo pokazuje da “harmonizacija” u tom pogledu redovito predstavlja “harmonizaciju nadolje” – prema najmanjem zajedničkom nazivniku.

04.01.2015. u 20:25:00
U kategoriji: Društvena zbivanja
CETA i TTIP, transatlantski trojanski konji

CETA i TTIP, transatlantski trojanski konji

Sporazumi koje EU priprema s Kanadom i SAD-om dali bi apsolutni primat tržištu i nepovratno bi oslabili mogućnost utjecaja države da zaštiti svoje građane i okoliš. Vladu RH treba pitati kako namjerava zaštititi građane od narušavanja demokratskih procedura kakve se ovim planiraju.

 
 

 

 

 

 

 

 
Kontaktirajte nas
Email: shop@newsmart.me