Proteinski shake obrok nakon treninga - PWM

Whey protein (protein sirutke) i grožđani šećer (dekstroza) su idealna kombinacija, koja vam pruža sve potrebno za oporavak mišića i opskrbu energijom, nakon treninga.

Proteinski shake obrok nakon treninga - PWM

Za vrijeme treninga, mišići koriste glukozu (iskoristivu energiju) i glikogen (pohranjenu energiju) kao izvor goriva za rad.

Kao posljedica toga, dolazi do točke kada razine glukoze u krvi (dostupne energije) i razine glikogena (pohranjene energije) postanu toliko niske da nije moguće nastaviti s intenzivnom vježbom. Jednostavno ne postoji dovoljno raspoložive energije koju bi mišići mogli iskoristiti.

Ono što se događa prilikom toga je lučenje kortizola, hormona koji vrlo stresno i katabolično djeluje na tijelo. On zapravo „jede“ mišićno tkivo i pretvara ga u glukozu – nešto što stvarno ne želimo. Potom slijedi proces glukoneogeneze, odnosno proizvodnja glukoze iz aminokiselina u jetri. Konačni je rezultat gubitak mišićnog tkiva.

Tekući obrok (whey protein+dekstroza shake) poslije treninga sprječava ovakav scenarij. Također omogućuje lučenje inzulina, koji je kao što znate, jedan od anaboličkih hormona u tijelu, pogotovo ako ste natural vježbač/ica i želite maksimalizirati otpuštanje anaboličkih hormona na sve moguće načine.

Dakle, ako je whey protein najbolji izbor u ovo vrijeme zbog svoje vrlo brze i lake apsorpcije, što je s izvorima ugljikohidratima? Dakle, nakon treninga, za razliku od inače, želimo izvor ugljikohidrata s visokim glikemičkim indeksom. Ovaj se termin odnosi sa ugljikohidrate s glikemičkim indeksom od 70 pa na više.

Glikemički indeks je mjera za brzinu apsorpcije hrane, odnosno mjera za brzinu kojom ona diže krvni šećer i potiče lučenje inzulina. Naravno, najbolje je jesti hranu s niskim glikemičkim indeksom (55 i manje) koja ne uzrokuje inzulinsku navalu, ali nakon treninga, težimo upravo suprotnom.

Nakon treninga je nužno što brže moguće unijeti ugljikohidrate (i proteine) u mišićne stanice. Naravno, u tome će nam pomoći inzulin koji će ovisno o brzini prodora ugljikohidrata u krv, dostaviti nutrijente do gladnih mišića. I još jednom, visoko glikemički ugljikohidrati su najbolji za tu svrhu.

Stoga je shake od whey proteina i grožđanog šećera (dekstroza) idealna kombinacija, koja vam pruža sve potrebno za oporavak i izgradnju mišića te opskrbu energijom.

*PWM - post work meal

*suplementacija – uzimanje dodataka prehrani

Izvor: building-body.com

 
29.06.2015. u 16:44:00
U kategoriji: Osobni razvoj
Strah i dobrovoljni pristanak na neželjeni seks

Strah i dobrovoljni pristanak na neželjeni seks

Koliko latentni strah određuje naša seksualna ponašanja? Zašto ljudi pristaju na neželjeni seksualni odnos iako nema fizičkih niti psihičkih oblika prisile od strane partnera? Koliko tržišna logika određuje naša seksualna ponašanja?

17.03.2015. u 19:39:00
U kategoriji: Bioetika i ekologija
Percy Schmeister protiv Monsanta

Percy Schmeister protiv Monsanta

Percy Schmeister poljoprivrednik iz zapadne Kanade, bavio se uzgojem konvencionalne uljane repice (canola), dok jednog dana nije primijetio kada je poprskao korov uz svoje polje Roundup-om i ustanovio kako mu je polje kontaminirano sa genetički modificirano uljanom repicom.

04.03.2015. u 19:40:00
U kategoriji: Zdravlje i ljepota
Sustav koji bi trebao čuvati zdravlje sve više ugrožava zdravlje

Sustav koji bi trebao čuvati zdravlje sve više ugrožava zdravlje

U tekstu koji slijedi želi se ukazati na udaljavanje današnje medicine od jedne od njenih temeljnih, tisućljetnih postavki „Primum non nocere“ (Prvo ne škoditi). Rastući broj medicinskih postupaka nije samo na korist; hipertrofija zdravstvene potrošnje nosi i izravnu i neizravnu štetu.

01.02.2015. u 20:09:00
U kategoriji: Društvena zbivanja
Veliko podčinjavanje

Veliko podčinjavanje

Zbog skandala s Agencijom za nacionalnu sigurnost u svjetsku javnost procurio je i sadržaj tajnih pregovora oko uspostave Transatlantske zone slobodne trgovine između SAD-a i EU-a.

 
 

 

 

 

 

 

 
Kontaktirajte nas
Email: shop@newsmart.me