Proteinski shake obrok nakon treninga - PWM

Whey protein (protein sirutke) i grožđani šećer (dekstroza) su idealna kombinacija, koja vam pruža sve potrebno za oporavak mišića i opskrbu energijom, nakon treninga.

Proteinski shake obrok nakon treninga - PWM

Za vrijeme treninga, mišići koriste glukozu (iskoristivu energiju) i glikogen (pohranjenu energiju) kao izvor goriva za rad.

Kao posljedica toga, dolazi do točke kada razine glukoze u krvi (dostupne energije) i razine glikogena (pohranjene energije) postanu toliko niske da nije moguće nastaviti s intenzivnom vježbom. Jednostavno ne postoji dovoljno raspoložive energije koju bi mišići mogli iskoristiti.

Ono što se događa prilikom toga je lučenje kortizola, hormona koji vrlo stresno i katabolično djeluje na tijelo. On zapravo „jede“ mišićno tkivo i pretvara ga u glukozu – nešto što stvarno ne želimo. Potom slijedi proces glukoneogeneze, odnosno proizvodnja glukoze iz aminokiselina u jetri. Konačni je rezultat gubitak mišićnog tkiva.

Tekući obrok (whey protein+dekstroza shake) poslije treninga sprječava ovakav scenarij. Također omogućuje lučenje inzulina, koji je kao što znate, jedan od anaboličkih hormona u tijelu, pogotovo ako ste natural vježbač/ica i želite maksimalizirati otpuštanje anaboličkih hormona na sve moguće načine.

Dakle, ako je whey protein najbolji izbor u ovo vrijeme zbog svoje vrlo brze i lake apsorpcije, što je s izvorima ugljikohidratima? Dakle, nakon treninga, za razliku od inače, želimo izvor ugljikohidrata s visokim glikemičkim indeksom. Ovaj se termin odnosi sa ugljikohidrate s glikemičkim indeksom od 70 pa na više.

Glikemički indeks je mjera za brzinu apsorpcije hrane, odnosno mjera za brzinu kojom ona diže krvni šećer i potiče lučenje inzulina. Naravno, najbolje je jesti hranu s niskim glikemičkim indeksom (55 i manje) koja ne uzrokuje inzulinsku navalu, ali nakon treninga, težimo upravo suprotnom.

Nakon treninga je nužno što brže moguće unijeti ugljikohidrate (i proteine) u mišićne stanice. Naravno, u tome će nam pomoći inzulin koji će ovisno o brzini prodora ugljikohidrata u krv, dostaviti nutrijente do gladnih mišića. I još jednom, visoko glikemički ugljikohidrati su najbolji za tu svrhu.

Stoga je shake od whey proteina i grožđanog šećera (dekstroza) idealna kombinacija, koja vam pruža sve potrebno za oporavak i izgradnju mišića te opskrbu energijom.

*PWM - post work meal

*suplementacija – uzimanje dodataka prehrani

Izvor: building-body.com

 
19.05.2014. u 14:47:00
U kategoriji: Bioetika i ekologija
GMO/Aspartam: napuhani problem i zavjera

GMO/Aspartam: napuhani problem i zavjera

Ne vidim da je baš išta napuhano. Aspartam se ubacuje u veliki dio artikala na policama trgovina, GMO konstantno pritišće i pronalazi nova (lakovjerna) tržišta, tako da ne vidim neku napuhanost oko propitivanja.

06.05.2014. u 21:24:00
U kategoriji: Bioetika i ekologija
Patentna prava i biopiratstvo

Patentna prava i biopiratstvo

Klauzula o zabrani ponovne sjetve sjemena omogućuje efikasnu zaštitu patentnih prava, ujedno je i pravni temelj za mnogobrojne tužbe koje su korporacije vlasnice patentnih prava podigle protiv poljoprivrednika zbog „navodne“ povrede patentnih prava.

23.04.2014. u 00:06:00
U kategoriji: Bioetika i ekologija
GMO: Neznanstvena histerija o štetnosti

GMO: Neznanstvena histerija o štetnosti

U ovom članku ću se osvrnuti na temu s više strana. Bit ću ljut, ironičan, informativan i vjerojatno za neke i neozbiljan. Izneseno je samo moje viđenje, naravno viđenje je slično onom koje ima mali broj ljudi na ovoj planeti.

26.03.2014. u 13:38:00
U kategoriji: Bioetika i ekologija
Intelektualno vlasništvo i poljoprivredna biotehnologija

Intelektualno vlasništvo i poljoprivredna biotehnologija

Patentiranje živih bića, zahtjeva od nas da ih shvaćamo u tržišnim kategorijama. To uključuje oboje, vlasništvo i instrumentalizaciju koji su nespojivi s mnogim pogledima na narav života.

 
 

 

 

 

 

 

 
Kontaktirajte nas
Email: shop@newsmart.me